Σαν Σήμερα

31 Οκτωβρίου 1970

31 Οκτωβρίου 1970

Σαν σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου του 1970, οι Led Zeppelin βρίσκονται στην κορυφή του Billboard 200 με το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο “Led Zeppelin III”.

Το “Led Zeppelin III”, ηχογραφήθηκε εν μέσω περιοδειών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1970 και κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου του 1970, μέσω της “Atlantic Records”.

Η σύνθεση των κομματιών έγινε κατά βάση στο εξοχικό σπίτι Bron-y-Aur στο Gwynedd της Ουαλίας, το Μάιο του 1970. Οι Jimmy Page και Robert Plant, έμειναν για ένα διάστημα εκεί χωρίς παροχή νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την ακουστική προσέγγιση του συγκεκριμένου άλμπουμ. Μετά τη σύνθεση των κομματιών, συναντήθηκαν με τα άλλα δύο μέλη των Led Zeppelin, John Paul Jones και John Bonham, στο Headley Grange του Ανατολικού Hampshire, για την ηχογράφηση αυτών των συνθέσεων. Οι ηχογραφήσεις των νέων τραγουδιών συνεχίστηκαν στα “Olympic Studios” του Λονδίνου, τον Ιούνιο του 1970, ενώ η μίξη του ήχου έγινε στο Memphis των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της έκτης αμερικανικής περιοδείας τους.

Οι πωλήσεις του δίσκου ήταν πολύ μεγάλες, με τις παραγγελίες πριν την επίσημη κυκλοφορία του, να φτάνουν το ένα εκατομμύριο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δίσκος ανέβηκε στην κορυφή των charts στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου παρέμειναν για τέσσερις εβδομάδες. Το “Led Zeppelin III”, μέχρι τον Μάρτιο του 2013, έχει βραβευθεί ως έξι φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις φορές πλατινένιο στον Καναδά και την Αυστραλία. Το 1996, το βρετανικό περιοδικό “Mojo”, το κατέταξε στην 99η θέση των λίστας με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, το 2006, το “Classic Rock” το τοποθέτησε στο Νο.31 της αντίστοιχης λίστας με τα εκατό καλύτερα άλμπουμ βρετανικού Rock όλων των εποχών, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το “Q”, το χαρακτήρισε ως τον ένατο καλύτερο βρετανικό δίσκο που ηχογραφήθηκε ποτέ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τραγούδια

  1. Immigrant Song (Page, Plant) – 2:26
  2. Friends (Page, Plant) – 3:55
  3. Celebration Day (Page, Plant, Jones) – 3:29
  4. Since I’ve Been Loving You (Page, Plant, Jones) – 7:25
  5. Out on the Tiles (Page, Plant, Bonham) – 4:04
  6. Gallows Pole (Page, Plant) – 4:58
  7. Tangerine (Page) – 3:12
  8. That’s the Way (Page, Plant) – 5:38
  9. Bron-Y-Aur Stomp (Page, Plant, Jones) – 4:20
  10. Hats Off to (Roy Harper) (Charles Obscure) – 3:41

 Led Zeppelin ΙIΙ

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 1
Ηνωμένες Πολιτείες 1
Αυστραλία 1
Καναδάς 1
Ιταλία 1
Γερμανία 3
Ολλανδία 3
Νορβηγία 3
Γαλλία 4
Ιαπωνία 5
Ισπανία 6

Βραβεία

 

Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): 6 φορές πλατινένιος

Καναδάς (CRIA Certification): 3 φορές πλατινένιος

Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Χρυσός

Γαλλία (SNEP Certification): Πλατινένιος

Αργεντινή (CAPIF Certification): Πλατινένιος

Αυστραλία (ARIA Certification): 3 φορές πλατινένιος

Γερμανία (BVMI Certification): Χρυσός

Ελβετία (IFPI Certification): Χρυσός

Ολλανδία (NVPI Certification): Χρυσός

Rockha Radio

October 19th, 2021

No Comments

Comments are closed.