Σαν Σήμερα

27 Οκτωβρίου 2013

27 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου του 2013, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας Lou Reed.

Ο Lou Reed, «έφυγε» σε ηλικία 71 ετών από κίρρωση του ήπατος και όπως τελικά ανακοινώθηκε, για τον λόγο αυτό είχε υποστεί μεταμόσχευση ήπατος 5 μήνες νωρίτερα.

Ο Reed, που το πραγματικό του όνομα ήταν Lewis Allen Rabinowitz, γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, το 1942. Από πολύ μικρός έμαθε κιθάρα και συμμετείχε σε σχολικές μπάντες, ενώ η πρώτη του ηχογράφηση έγινε με το συγκρότημα The Shades.

Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Syracuse όπου ο καθηγητής του τον προέτρεψε να συνεχίσει με την μουσική και τον βοήθησε πολύ με την χρήση της αγγλικής γλώσσας, κάτι που φάνηκε στην μετέπειτα πορεία του.

Το 1964 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και έπιασε δουλειά ως συνθέτης στην δισκογραφική Pickwick Records. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε μαζί με τον John Davies Cale, τους «The Primitive» που μετεξελίχθηκαν στους γνωστούς σε όλους «Velvet Underground».

Η συνάντηση τους αργότερα με τον Andy Warhol θα απογειώσει την φήμη τους, καθώς θα γίνει ο μάνατζερ τους. Το 1970 ο Lou Reed αποχωρεί για να αφοσιωθεί στην σόλο καριέρα του. Κυκλοφόρησε 29 άλμπουμ μέχρι να αποσυρθεί το 2004. Ο πιο σημαντικός του δίσκος, που ήταν και αυτός που τον καταξίωσε και ως σόλο τραγουδιστή ήταν ο δίσκος «Transformer» του 1972. Περιλάμβανε δυο από τα τραγούδια που έγιναν σήμα κατατεθέν του, τα «Walk on the Wild Side» και «Perfect Day».

Στα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε να παίζει και να γράφει μουσική. Παντρεύτηκε το 1980 και χώρισε 10 χρόνια αργότερα. Μετά το θάνατό του η περιουσία του που ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια πέρασε στα χέρια της γυναίκας του και της αδερφής του.

Ο Reed, που εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το Δεκέμβρη του 2014, υπήρξε ευαισθητοποιημένος με διάφορα κινήματα και πολιτικά ζητήματα.

Rockha Radio

October 19th, 2021

No Comments

Comments are closed.