Σαν Σήμερα

27 Σεπτεμβρίου 1986

27 Σεπτεμβρίου 1986

Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1986, ο Αμερικανός μπασίστας και μέλος των Metallica, Cliff Burton (Clifford Lee Burton 1962-1986) απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών, όταν το πούλμαν του συγκροτήματος ενεπλάκη σε ατύχημα στο Dörarp της Σουηδίας.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1962 στο Castro Valley της California και ήταν μέλος μιας πενταμελούς οικογένειας. Ο πατέρας του τον μύησε στην κλασσική μουσική σε μικρή ηλικία κι έτσι ο Burton ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία δεκατριών ετών, μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου του αδερφού, αγοράζει  το πρώτο του μπάσο. Ήδη είχε δείξει ενδιαφέρον για συγκροτήματα όπως οι Queen, οι Thin Lizzy, οι Misfits και οι Blue Öyster Cult, ενώ έχει αναφέρει τον Geezer Butler, μπασίστα των Black Sabbath, ως κύρια επιρροή του. Στο σχολείο ίδρυσε το πρώτο του συγκρότημα, τους EZ-Street, στο οποίο συμμετείχαν μέλη που αργότερα θα έπαιζαν στους Faith No More και στο συγκρότημα του Ozzy Osbourne. Το 1982 εντάχθηκε στους Trauma με τους οποίους ξεκίνησε περιοδείες.  Σε μια συναυλία τους στο Los Angeles παρευρέθησαν και οι ιδρυτές των Metallica, James Hetfield και Lars Ulrich, που εντυπωσιάστηκαν από το παίξιμο του Cliff και του πρότειναν να συμμετάσχει στο συγκρότημα. Αν και ο Burton αρνήθηκε αρχικά, τελικά δέχτηκε, με τον όρο η μπάντα να μεταφερθεί στην Bay Area του San Francisco.

Το 1983, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Metallica με τίτλο “Kill ’em All” και η απήχηση του συγκροτήματος ξεκινά να μεγαλώνει. Ένα χρόνο αργότερα, έρχεται το “Ride the Lightning”, ένας από τους πιο επιτυχημένους δίσκους των Metallica, όπου ο Burton συμμετείχε συνθετικά σε έξι από τα οχτώ κομμάτια του. Το 1986, κυκλοφορεί το “Master of Puppets”, ο τελευταίος δίσκος των Metallica με τον Burton στο μπάσο και για πολλούς ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών για το heavy metal.

Τον Σεπτέμβριο του 1986 και ενώ οι Metallica βρίσκονταν σε περιοδεία στην Ευρώπη για την προώθηση του δίσκου τους “Master of Puppets”, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου το λεωφορείο που μετέφερε το συγκρότημα γλίστρησε σε πάγο που βρισκόταν στο οδόστρωμα κάπου στο Dörarp της Σουηδίας και έπεσε γυρισμένο στα χόρτα. Ο Burton πετάχτηκε από το παράθυρο της καμπίνας του και το λεωφορείο έπεσε πάνω του. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν έπαθαν τίποτα, με τον James Hetfield να υποστηρίζει πως ο οδηγός ήταν μεθυσμένος, ενώ ο ίδιος είχε ελέγξει το δρόμο και είχε διαπιστώσει πως δεν υπήρχε πάγος. Τελικά, το δικαστήριο έκρινε τον οδηγό αθώο.

Στην τοποθεσία του ατυχήματος στήθηκε μνημείο προς τιμή του Burton, όπου πάνω του έχουν γραφτεί οι στίχοι “Cannot the kingdom of salvation take me home” από το τραγούδι “To Live is to Die” του δίσκου “…And Justice for All”, το τελευταίο τραγούδι στο οποίο συνέβαλε συνθετικά ο Burton.

Πρόκειται για έναν από τους πιο επιδραστικούς μπασίστες του heavy metal με το χαρακτηριστικό παίξιμο του και τον ιδιαίτερο ήχο του. Το όνομα του γράφτηκε (παρέα με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος) στο Rock and Roll Hall of Fame το 2009. Η βρετανική ιστοσελίδα “Music Radar”, σε δημοψήφισμα της τον ανέδειξε ως τον πέμπτο καλύτερο μπασίστα όλων των εποχών, ενώ η “the-top-tens” τον κατατάσσει στην πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία.

Rockha Radio

September 14th, 2020

No Comments

Comments are closed.