Σαν Σήμερα

26 Οκτωβρίου 1965

26 Οκτωβρίου 1965

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1965, η Βασίλισσα της Αγγλίας Elizabeth τιμά τους The Beatles με το μετάλλιο Members of the British Empire.

Οι Beatles, έχοντας χαρακτηριστεί ως οι σημαντικότεροι πρεσβευτές της Βρετανικής μουσικής για τα δύο προηγούμενα χρόνια, δεν πέρασαν απαρατήρητοι ούτε από τη βασιλική οικογένεια, που τους κάλεσε να τους τιμήσει με το μετάλλιο Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE). Κάπως έτσι λοιπόν, στις 26 Οκτωβρίου του 1965, τα τέσσερα «Σκαθάρια» περνούν τις πύλες του Buckingham Palace για να λάβουν τα μετάλλια τους από την Queen Elizabeth II. Είχαν ειδοποιηθεί από τον Ιούνιο, όταν τα ονόματα τους βρέθηκαν στη λίστα Queen’s Birthday Honours list.

Μάλιστα την εποχή εκείνη, η rock ‘n’ roll μουσική δεν ήταν αποδεκτή από τον περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα η βράβευση των Beatles από την Βασίλισσα να προκαλέσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Col. Frederick Wagg, στρατιωτικού που είχε πολεμήσει και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ο οποίος επέστρεψε τα 12 μετάλλια που του είχαν απονεμηθεί.

Παρά τις αντιδράσεις, η απονομή έγινε κανονικά, ενώ βραβεύτηκαν συνολικά 189 άτομα. Ο Paul McCartney, θυμάται τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί, να μην γυρίσουν ποτέ την πλάτη τους προς την Βασίλισσα και να μην της μιλήσουν αν εκείνη δεν τους έχει απευθύνει πρώτα τον λόγο, όπως και το γεγονός ότι την ότι την έβλεπαν λίγο σαν «μούμια».. , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : «Πλάκα είχε, ήταν γλυκιά αλλά μας φαινόταν λίγο σαν «μούμια», καθώς εμείς ήμασταν νεαροί κι εκείνη πολύ μεγαλύτερη μας.»

Παρά τις τυπικότητες, οι Beatles υπέγραφαν και αυτόγραφα κάποια στιγμή αργότερα, με τον McCartney να θυμάται πάλι, ότι κάποιος του ζήτησε ένα αυτόγραφο λέγοντας του : «Για την κόρη μου το θέλω. Δεν ξέρω τι σου βρίσκει»…Ενώ ο John Lennon θα ισχυριζόταν αργότερα, ότι οι Beatles ήταν τόσο νευρικοί και αγχωμένοι με την ιδέα ότι θα συναντήσουν την Βασίλισσα, που πήγαν στην τουαλέτα και κάπνιζαν μαριχουάνα για να χαλαρώσουν. Ο George Harrison όμως τον διέψευσε λέγοντας ότι ήταν ένα κανονικό τσιγάρο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Lennon επιστρέφει το μετάλλιο του θέλοντας να δηλώσει την αντίδραση και την απέχθεια του για την συμμετοχή της Αγγλίας στην υπόθεση Nigeria-Biafra και την υποστήριξη της υπέρ της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Rockha Radio

October 19th, 2021

No Comments

Comments are closed.