Σαν Σήμερα

25 Οκτωβρίου 1968

25 Οκτωβρίου 1968

Σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου του 1968, οι Jimi Hendrix Experience κυκλοφορούν  στην Μεγάλη Βρετανία το άλμπουμ Electric Ladyland. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μορφή διπλού δίσκου βινυλίου μέσω της “Track Records/Polydor” (Ευρώπη) και της “Reprise Records” (Αμερική 16 Οκτωβρίου 1968). Το Electric Ladyland, ήταν το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του συγκροτήματος, καθώς ήταν το μοναδικό που σκαρφάλωσε στο Νο.1 στις Η.Π.Α. όπου και παρέμεινε για δύο εβδομάδες, ενώ έφτασε στο Νο.6 στην Μεγάλη Βρετανία, όπου παρέμεινε για δώδεκα εβδομάδες στις λίστες των επιτυχιών.

Οι ηχογραφήσεις του “Electric Ladyland”, που ξεκίνησαν επίσημα τον Δεκέμβριο του 1967 (αν και χρησιμοποιήθηκαν και κάποιες ηχογραφήσεις από τον προηγούμενο Ιούλιο), έγιναν στα ολοκαίνουργια τότε Record Plant Studios με παραγωγό τον Chas Chandler και «μηχανικούς ήχου» τους Eddie Kramer και Gary Kellgren. Οι ηχογραφήσεις είχαν την μορφή «πάρτυ», καθώς το στούντιο ήταν συνεχώς γεμάτο από κόσμο, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει κάποιες φορές το έργο των τεχνικών. Το συγκεκριμένο διπλό LP, ήταν και το μοναδικό άλμπουμ των Experience που ηχογραφήθηκε stereo.

Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ, ο Hendrix είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται και με άλλους καλλιτέχνες, όπως τους Jefferson Airplane του Jack Casady και τους Traffic του Steve Winwood, οι οποίοι και συμμετέχουν στο άλμπουμ παίζοντας μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα στο δεκαπεντάλεπτο jam του “Voodoo Chile”. Στο “Electric Ladyland” συμμετέχουν επίσης κι άλλοι καλλιτέχνες όπως οι :

 • Brian Jones (Rolling Stones) – percussion on “All Along the Watchtower”
 • Al Kooper – piano on “Long Hot Summer Night”
 • Dave Mason (Traffic) – twelve-string guitar on “All Along the Watchtower”, backing vocals on “Crosstown Traffic”
 • The Sweet Inspirations – backing vocals on “Burning of the Midnight Lamp”
 • Chris Wood (Traffic) – flute on “1983… (A Merman I Should Turn to Be)”,

Και στα “Rainy Day, Dream Away” και “Still Raining, Still Dreaming”:

 • Larry Faucette – congas
 • Mike Finnigan – organ
 • Buddy Miles – drums
 • Freddie Smith – tenor saxophone

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, χρησιμοποιήθηκαν πολλά ηχητικά εφέ τα οποία δημιουργήθηκαν ακόμη και κατά λάθος σε ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος, ενώ ο ίδιος ο Hendrix εξερεύνησε κάθε μηχανισμό της κιθάρας του, δημιουργώντας νέους ήχους με τις εντάσεις των ενισχυτών και την Fender Stratocaster του. Καθώς επίσης, στο άλμπουμ εμπεριέχεται και το “Burning of the Midnight Lamp”, το οποίο αποτελεί το πρώτο τραγούδι στο οποίο ο κιθαρίστας χρησιμοποίησε το πετάλι wah-wah. Οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών δε, επαναλαμβανόντουσαν ξανά και ξανά μέχρι ο Jimi να κρίνει ότι η εκτέλεση ήταν τέλεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις  πενήντα διαφορετικές εκτελέσεις του “Gypsy Eyes”.

Το “Electric Ladyland”, ήταν το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του  συγκροτήματος, καθώς ήταν το μοναδικό που σκαρφάλωσε στο Νο.1 στις Η.Π.Α. όπου και παρέμεινε για δύο εβδομάδες, ενώ έφτασε στο Νο.6 στην Μεγάλη Βρετανία,  όπου παρέμεινε για δώδεκα εβδομάδες στις λίστες των επιτυχιών. Περιείχε το single  “All Along the Watchtower” που ανέβηκε στο Νο.5 στην Βρετανία και αποτέλεσε το μοναδικό Top 20 single των Experience στις Ηνωμένες Πολιτείες, το “Crosstown Traffic” που μπήκε στο Top 50 στα Ευρωπαϊκά charts και στο No.52 του Billboard, όπως και το “Voodoo Chile”, το οποίο έφθασε στο No.1 των Βρετανικών charts ένα μήνα μετά τον θάνατο του Hendrix, τον Οκτώβριο του 1970.

Το άλμπουμ απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές το 1968, με το “Allmusic” να του δίνει την άριστη βαθμολογία των πέντε αστεριών, το “Blender” 5/5 και το “Ultimate Guitar” 9,4 / 10. Θεωρείται η καλύτερη δουλειά του Hendrix και ένα από τα καλύτερα rock άλμπουμ όλων των εποχών, ενώ βρίσκεται στο Νο.54 της λίστας The 500 greatest albums of all time του περιοδικού Rolling Stone και εμπεριέχεται στην λίστα The 100 greatest albums του περιοδικού Q το 2003.

Certifications

Region Certification Certified units/Sales
France (SNEP) Gold 100.000
United Kingdom (BPI) Gold 100.000
United States (RIAA) 2× Platinum 2.000.000

Τραγούδια του δίσκου

 1. …And the Gods Made Love (Hendrix) – 1:21
 2. Have You Ever Been (To Electric Ladyland) (Hendrix) – 2:11
 3. Crosstown Traffic (Hendrix) – 2:25
 4. Voodoo Chile (Hendrix) – 15:00
 5. Little Miss Strange (Redding) – 2:52
 6. Long Hot Summer Night (Hendrix) – 3:27
 7. Come On (Let the Good Times Roll) (King) – 4:09
 8. Gypsy Eyes (Hendrix) – 3:43
 9. Burning of the Midnight Lamp (Hendrix) – 3:39
 10. Rainy Day, Dream Away (Hendrix) – 3:42
 11. 1983… (A Merman I Should Turn to Be) (Hendrix) – 13:39
 12. Moon, Turn the Tides… Gently Gently Away (Hendrix) – 1:02
 13. Still Raining, Still Dreaming (Hendrix) – 4:25
 14. House Burning Down (Hendrix) – 4:33
 15. All Along the Watchtower (Dylan) – 4:01
 16. Voodoo Child (Slight Return) (Hendrix) – 5:12

Rockha Radio

October 19th, 2021

No Comments

Comments are closed.