Σαν Σήμερα

24 Σεπτεμβρίου 1991

24 Σεπτεμβρίου 1991

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991, οι Nirvana κυκλοφορούν στην Αμερική το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους με τον τίτλο “Nevermind”.

Το “Nevermind”, ήταν η πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος για την DGC Records και το πρώτο άλμπουμ με τον Dave Grohl στη θέση του ντράμερ. Οι ηχογραφήσεις έγιναν το Μάιο και τον Ιούνιο του 1991 στα Sound City Studios του Λος Άντζελες, ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο ντράμερ των Garbage, Butch Vig.

Εκτός από το πρώτο single “Smells Like Teen Spirit” (*) το οποίο έγραψαν και τα τρία μέλη των Nirvana μαζί (Kurt Cobain, Krist Novoselic και Dave Grohl), όλα τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ γράφτηκαν από τον Kurt Cobain. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Smells Like Teen Spirit”, “Come as You Are”, “Lithium”, “Breed” κ.α.

Οι Nirvana, για να καταφέρουν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα και να πραγματοποιήσουν το ταξίδι από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έδωσαν μια παράσταση όπου έπαιξαν για πρώτη φορά το “Smells Like Teen Spirit”.

Η RIAA έχει πιστοποιήσει το άλμπουμ διαμαντένιο για πωλήσεις πάνω από 10.000.000 αντιτύπων στην Αμερική, ενώ παγκοσμίως το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Το “Nevermind” είναι εν μέρει υπεύθυνο για την είσοδο του εναλλακτικού ροκ στο mainstream κοινό, και έχει καταταγεί ψηλά στις λίστες για τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών από εκδόσεις όπως το Rolling Stone και το Time.

* Όπως επιβεβαιώνει ο Butch Vig, το θρυλικό ‘Smells Like Teen Spirit’ πήρε τον τίτλο του από ένα… αποσμητικό !

Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και έχει ως εξής: Ο Kurt εκείνη την περίοδο είχε σχέση με την Tobi Vail από τις Bikini Kill. Η bandmate της Vail και frontwoman των Bikini Kill, Kathleen Hanna, διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Cobain και ένα αυγουστιάτικο βράδυ του 1990, θέλοντας να εκφράσει το «σημάδι» που είχε αφήσει η συνάδελφός της στο σώμα του Cobain, έγραψε στον τοίχο του δωματίου ενός μοτέλ το «σύνθημα» «Kurt Smells Like Teen Spirit» – όπου Teen Spirit η μάρκα ενός γυναικείου αποσμητικού…

Από αυτό το «σύνθημα», ο Kurt Cobain «δανείστηκε» τον τίτλο του κομματιού που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της σύγχρονης ροκ μουσικής.

Rockha Radio

September 14th, 2020

No Comments

Comments are closed.