Σαν Σήμερα

21 Σεπτεμβρίου 1934

21 Σεπτεμβρίου 1934

Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934, γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, ποιητής και συγγραφέας Leonard Cohen (Leonard Norman Cohen). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, γιος ευκατάστατου Εβραίου εμπόρου υφασμάτων, ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα από μικρή ηλικία και σαν έφηβος γίνεται μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε κάντρυ μουσική. Αργότερα, ενώ σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο McGill εκδίδει τα πρώτα του ποιήματα που θα τον κάνουν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους.

Το 1960 αγοράζει ένα σπίτι στην Ύδρα, στην οποία θα διαμείνει για αρκετά χρόνια και θα συνέχισε να γράφει. Δημοσίευσε τη πρώτη του ποιητική συλλογή το 1956 και το πρώτο του βιβλίο το 1963. Με το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην μουσική.

Το 1967, η τραγουδίστρια Judy Collins ηχογραφεί ένα ποίημα του Cohen με τον τίτλο Suzanne, γνωρίζει επιτυχία και κάπως έτσι την ίδια χρονιά, ο Cohen κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο Songs of Leonard. Ακολουθούν πολλοί άλλοι δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος Songs of Love and Hate που περιέχει το τραγούδι Famous Blue Raincoat (1971) με την φωνή της Jennifer Warnes. Το 1992 κυκλοφορεί  τον πιο πολιτικοποιημένο του δίσκο με τίτλο The Future, ενώ δύο χρόνια αργότερα αποφασίζει να γίνει βουδιστής και χειροτονείται μοναχός. Το 1999, εγκαταλείπει τον μοναστικό βίο, για να εκδώσει δύο ακόμα δίσκους και το 2005, το όνομα του βρίσκεται ξανά στις στήλες των εφημερίδων, επειδή ο επί χρόνια μάνατζέρ του τον εξαπάτησε κλέβοντας του το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του.

Ο Cohen, μπορεί να μην παντρεύτηκε ποτέ, αλλά παρόλα αυτά είναι πατέρας δύο παιδιών, του Άνταμ (1972) και της Λόρκα (1974), που απέκτησε με την Suzanne Elrod και έχει τρία εγγόνια. Πέθανε στο Los Angeles της California στις 7 Νοεμβρίου του 2016.

Η χαρακτηριστική βαθιά φωνή του και οι ιδιαίτεροι στίχοι του τον έκαναν δημοφιλή σε ολόκληρο το πλανήτη. Το όνομά του γράφτηκε στο Rock Hall of Fame το 2008 και το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για τη συνολική του προσφορά στη μουσική.

Δημοφιλή τραγούδια του: “Suzanne”, “Everybody Knows”, “I’m Your Man”, “Dance Me to the End of Love”, “Famous Blue Raincoat” κ.α.

Rockha Radio

September 14th, 2020

No Comments

Comments are closed.