Σαν Σήμερα

12 Φεβρουαρίου 1939

12 Φεβρουαρίου 1939

Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου του 1939, γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός Ray Manzarek (Raymond Daniel Manzarek, Jr.). Γεννήθηκε στο Chicago του Illinois και είναι γνωστός ως ιδρυτικός μέλος και κιμπορντίστας του συγκροτήματος The Doors.

Ο Manzarek, γεννήθηκε στο Chicago από τους πολωνικής καταγωγής γονείς, Helena και Raymond Manczarek και ξεκίνησε να παίζει πιάνο από την εφηβική του ηλικία, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό παίζοντας μπάσκετ. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο “DePaul” του Chicago και στα 23 του χρόνια μπήκε στο UCLA και στο τμήμα κινηματογραφίας, όπου εκεί θα γνώριζε τον Jim Morrison, αλλά και τη μετέπειτα σύζυγο του, Dorothy Aiko Fujikawa.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο UCLA, έπαιζε στους Rick & the Ravens μαζί με τα αδέλφια του Rick και Jim, από τους οποίους θα αποχωρήσει 40 μέρες μετά το τέλος των σπουδών του, για να σχηματίσει τους Doors μαζί με τον Jim Morrison. Λίγο αργότερα, σε μία διάλεξη του Maharishi Mahesh Yogi, γνωρίζει τους Robby Krieger (κιθαρίστας) και John Densmore (drummer) οι οποίοι θα αναλάμβαναν τις αντίστοιχες θέσεις στο νεοσύστατο συγκρότημα.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή, οι Doors κυκλοφόρησαν έξι στούντιο και ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ μέχρι το 1971, όταν ο Morrison έχασε τη ζωή του. Όλοι οι δίσκοι έχουν βραβευθεί ως πλατινένιοι και σκαρφάλωσαν στο Top 10 του Billboard. Επίσης, τα τραγούδια τους “Light My Fire” και “Hello, I Love You” σκαρφάλωσαν στην κορυφή των Αμερικάνικων charts, ενώ άλλα έξι κομμάτια ανέβηκαν στο Top 40.

Μετά το θάνατο του Morrison (1973), τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν ως τρίο αλλάζοντας το όνομα σε The Doors of the 21st Century, στη συνέχεια σε Riders on The Storm και τελικά Manzarek-Krieger. Κυκλοφόρησαν τους δίσκους “Other Voices” και “Full Circle”, στους οποίους εκτός των πλήκτρων, ο Manzarek ανέλαβε και τα φωνητικά. Παράλληλα ο Manzarek, μετά τους Doors δημιούργησε τους Nite City μαζί με τον κιθαρίστα Paul Warren, τον μπασίστα των Blondie, Nigel Harrison, τον τραγουδιστή Noah James και τον ντράμερ Jimmy Hunter. Το συγκεκριμένο σχήμα κυκλοφόρησε τα “Nite City” και “Golden Days Diamond Nights”, το 1977 και το 1978 αντίστοιχα.

Στην μετέπειτα πορεία του ο Manzarek, συνεργάστηκε με τους Echo & the Bunnymen, Michael McClure, Darryl Read, κ.α., ενώ το 1980 έκανε την παραγωγή και έπαιξε στο άλμπουμ “Los Angeles” του Punk συγκροτήματος Χ. Το 1993, κέρδισε μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Το 1998, εξέδωσε τα απομνημονεύματα του με τίτλο “Light My Fire: My Life with The Doors”, ενώ έγραψε το “The Poet in Exile” του 2001 και το “Snake Moon” του 2006. Το 2000, ηχογράφησε το άλμπουμ ποίησης “Freshly Dug” μαζί με τον Darryl Read και σκηνοθέτησε την ταινία “Love Her Madly”, η οποία προβλήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο “Santa Cruz Film Festival”. Το 2006, συνεργάστηκε με τον συνθέτη και τρομπετίστα Bal για το άλμπουμ “Atonal Head” του 2006, ενώ συνεργάστηκε με τους “Weird Al” Yankovic στο single “Craigslist”, τον Roy Rogers στο “Translucent Blues”, αλλά και το “Breakn’ a Sweat” του DJ Skrillex, παρέα με τους Densmore και Krieger.

Ο Ray Manzarek, ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τον μύθο του Jim Morrison, ήταν το μυαλό και η λογική της μπάντας, ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε τα πλήκτρα ακόμα και στην θέση του μπάσου και αυτός που έγραψε την μουσική για τις περισσότερες από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως τα “Break on Through (To the Other Side)“, “Light My Fire“, “People Are Strange“, “Love Me Two Times“, “Hello, I Love You“, “Touch Me“, “Riders on the Storm” κ.α.

Ο Manzarek, πέθανε από χολαγγειοκαρκίνωμα σε νοσοκομείο του Rosenheim της Γερμανίας, στις 20 Μαΐου του 2013, σε ηλικία 74 ετών.

 

Ηλίας Πελέκης

February 10th, 2020

No Comments

Comments are closed.