Σαν Σήμερα

11 Ιουλίου 1959

11 Ιουλίου 1959

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουλίου του 1959, γεννιέται ο Αμερικανός rock κιθαρίστας, παραγωγός, τραγουδιστής και συνθέτης Richard Stephen Sambora. Γεννήθηκε στο Perth Amboy του New Jersey, μεγάλωσε στο Woodbridge Township και φοίτησε στο Woodbridge High School. Έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα του σχολείου, με την οποία ως δευτεροετής κέρδισαν τον τίτλο Group 4 State το 1975.

Σε ηλικία έξι ετών, ο Sambora ξεκινά να παίζει ακορντεόν, ενώ στα δώδεκα του έπειτα από τον θάνατο του Jimi Hendrix το 1970, αρχίζει να μαθαίνει κιθάρα. Από τα πρώτα του κιόλας βήματα, επηρεάζεται από τα blues και το rock and roll των 60’s και πιο συγκεκριμένα από την μουσική των The Beatles, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter, Jimmy Page, Joe Perry, Joe Kmiecik, George Harrison και B. B. King. Παράλληλα, ανακαλύπτει και την αγάπη του για την Ισπανική Κλασσική μουσική η οποία στην πορεία θα τον επηρεάσει και στο παίξιμό του. Επιπλέον, σημαντική επιρροή για τον Richie αποτέλεσε και η Janis Joplin. Ο Sambora παίζει αρκετά μουσικά όργανα ακόμα όπως τύμπανα, μπάσο, σαξόφωνο, πιάνο και άλλα.

Η πρώτη φορά που ανέβηκε σε σκηνή ήταν σε ένα χορό του Catholic Youth Organization σαν έφηβος, ενώ αργότερα συμμετέχει στην πρώτη του μπάντα σαν κιθαρίστας, τους Message, με τους οποίους κυκλοφορούν και ένα άλμπουμ το 1995. Τα επόμενα χρόνια συμμετέχει στους Mercy, τους Duke Williams & the Extremes και τους Richie Sambora & Friends. Ήταν συνιδιοκτήτης σε ένα club στο New Jersey και σε ηλικία 19 ετών ιδρύει την δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία την Dream Disc Records. Στις αρχές του ’80 παίρνει μέρος στην πρώτη του επαγγελματική περιοδεία, «ανοίγοντας» τον Joe Cocker, ενώ το 1983, περνά από οντισιόν (ανεπιτυχώς) για την θέση του Ace Frehley στους Kiss.

Την ίδια περίοδο, ο Sambora συναντιέται με τον John Bon Jovi, γίνονται φίλοι και βρίσκουν πως ταιριάζουν πολύ μουσικά και λίγο αργότερα ο Sambora παίρνει την θέση του Dave Sabo στους Bon Jovi. Οι Richie και John δένονται μεταξύ τους, γίνονται ένα πολύ δυνατό συγγραφικό δίδυμο και ακολουθούν μια κοινή πορεία 30 ετών, μέχρι το 2013 όπου και χωρίζουν οι δρόμοι τους.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Sambora κυκλοφόρησε 12 στούντιο άλμπουμ με τους Bon Jovi, ένα με την Cher, ένα με τους Desmond Child και τρία σόλο άλμπουμ τα Stranger in This Town (1991), Undiscovered Soul (1998) και Aftermath of the Lowdown (2012).

Ο Richie Sambora, με τους Bon Jovi έχει πουλήσει πάνω 130 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, έχει παίξει σε πάνω από 2700 συναυλίες και έχει περισσότερους από 34 εκατομμύρια fans. Το 2006 κέρδισαν μία θέση στο UK Music Hall of Fame, το 2004 στα American Music Awards βραβεύτηκαν με το Award of Merit, ενώ το 2009 οι Jon Bon Jovi και Richie Sambora εισήχθησαν στο Songwriters Hall of Fame.

Ηλίας Πελέκης

July 6th, 2020

No Comments

Comments are closed.