Σαν Σήμερα

10 Φεβρουαρίου 1977

10 Φεβρουαρίου 1977

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1977, οι The Clash αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του ομώνυμου άλμπουμ τους, “The Clash“. Το “The Clash” είναι το πρώτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού punk/rock συγκροτήματος, ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις τρία Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου στο στούντιο της CBS Records και κόστισε περίπου £ 4000.

Στις 25 του προηγούμενου μήνα, οι Clash είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία CBS Records, για 100.000 λίρες, ποσό αξιοσημείωτο για ένα γκρουπ το οποίο είχε συμμετάσχει σε μόλις τριάντα ζωντανές εμφανίσεις μέχρι τότε και σχεδόν σε καμία από αυτές ως πρώτο όνομα. Ο Mickey Foote, ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός στις συναυλίες τους, προσλήφθηκε ως παραγωγός του άλμπουμ.

Η πρωτότυπη Βρετανική έκδοση κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου του 1977, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του πρώτου single του συγκροτήματος, με τον τίτλο White Riot. Το “The Clash” ήταν ένα άλμπουμ γεμάτο με punk μουσική !

Παρ’ όλη την επιτυχία και των δύο κυκλοφοριών (το White Riot έφτασε στο νούμερο 38 και το The Clash στο νούμερο 12 των βρετανικών chart), η CBS αρνήθηκε να το εκδώσει το “The Clash” στις Η.Π.Α, προβάλλοντας ως δικαιολογία τον εχθρικό προς το ραδιόφωνο ήχο του. Τελικά η αμερικανική κυκλοφορία του δίσκου πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1979.

Ο Terry Chimes, όπως ήδη είχε αποφασίσει, αποχώρησε οριστικά μετά το τέλος της ηχογράφησης κι έτσι στο εξώφυλλο παρουσιάζονται μόνο ο Mick Jones, o Joe Strummer κι ο Paul Simonon. Στο ντοκιμαντέρ Westway to the World, ο Jones αναφέρεται στον Chimes, αποκαλώντας τον «έναν από τους καλύτερους ντράμερ». Στην πραγματικότητα ο ίδιος δεν ήθελε η ζωή του να επικεντρωθεί γύρω από τη μουσική και αυτός ήταν ο κύριος λόγος παραίτησής του από τους Clash.

Το “The Clash” έφτασε στο νούμερο 12 στα UK charts, ο Robert Christgau της The Village Voice του έδωσε “A”, το περιοδικό New Musical Express το κατατάσσει στο νούμερο 13 στη λίστα Greatest Albums of All Time (Φεβρουάριος 1993), το NME στο νούμερο 3 στη λίστα Greatest Albums of the ’70s , το περιοδικό Q του δίνει 5 στα 5 αστέρια τον (Δεκέμβρης 1999), το ίδιο και το Alternative Press το 2000, το Spin το κατατάσσει στο νούμερο 3 στη λίστα 50 Most Essential Punk Records (Μάιος 2001), το Mojo στο νούμερο 2 (Top 50 Punk Albums), ενώ ο Robert Dimery το συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τα 1001 Albums You Must Hear Before You Die.

Τραγούδια που ξεχώρισαν από το άλμπουμ είναι τα “Janie Jones“, “Remote Control“, “White Riot” κ.α. Το άλμπουμ “The Clash” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα punk-rock άλμπουμ όλων των εποχών.

Ηλίας Πελέκης

February 10th, 2020

No Comments

Comments are closed.