Σαν Σήμερα

7 Νοεμβρίου 1943

7 Νοεμβρίου 1943

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου του 1943, γεννιέται η Καναδή μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Joni Mitchell (Roberta Joan Anderson). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Fort Macleod της Alberta του Καναδά και ξεκίνησε να τραγουδά σε μικρά nightclubs του Saskatoon, του δυτικού Καναδά και αργότερα στο Toronto. Το 1965 μετακομίζει στις ΗΠΑ όπου συνεχίζει να εμφανίζεται σε διάφορα μέρη.

Κάποια από τα τραγούδια της, όπως τα “Urge for Going”, “Chelsea Morning”, “Both Sides, Now”, “The Circle Game”κ.α., διασκευάστηκαν από άλλους folk τραγουδιστές, γεγονός το οποίο της έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει με την Reprise Records και να κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Song to a Seagull”, το 1968.

Το 1971, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Blue, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας Greatest Albums Made By Women του NPR και στην 30η θέση της λίστας “500 Greatest Albums of All Time” του Rolling Stone, ενώ οι New York Times, το συμπεριέλαβαν στη λίστα με τα 25 άλμπουμ που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα, το 2000.

Έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως τα “Woodstock” (hit από τους Crosby Stills Nash and Young), “Chelsea Morning”, “Both Sides, Now”, “Big Yellow Taxi”, “Free Man in Paris”, “Help Me” κ.α.

Το περιοδικό Rolling Stone, την χαρακτήρισε ως μία από τις καλύτερες τραγουδοποιούς που υπήρξαν ποτέ, με το AllMusic να συμφωνεί και να επαυξάνει. Το 1995, της απονεμήθηκε το βραβείο Billboard Century Award, το 1996 το Polar Music Prize, ενώ ένα χρόνο αργότερα το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Έχει κερδίσει συνολικά εννέα βραβεία Grammy, ενώ το 2002, τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική προσφορά της στην μουσική.

-Discography-

Studio albums

1968: Song to a Seagull

1969: Clouds

1970: Ladies of the Canyon

1971: Blue

1972: For the Roses

1974: Court and Spark

1975: The Hissing of Summer Lawns

1976: Hejira

1977: Don Juan’s Reckless Daughter

1979: Mingus

1982: Wild Things Run Fast

1985: Dog Eat Dog

1988: Chalk Mark in a Rain Storm

1991: Night Ride Home

1994: Turbulent Indigo

1998: Taming the Tiger

2000: Both Sides Now

2002: Travelogue

2007: Shine

 

Grammy Awards

Year Category Work Result
1969 Best Folk Performance Clouds Won
1974 Album of the Year Court and Spark Nominated
1974 Record of the Year “Help Me” Nominated
1974 Pop Female Vocalist Court and Spark Nominated
1974 Best Arrangement Accompanying Vocalist(s) “Down to You” Won
1976 Pop Female Vocalist The Hissing of Summer Lawns Nominated
1977 Best Album Package Hejira Nominated
1988 Pop Female Vocalist Chalk Mark in a Rain Storm Nominated
1995 Best Pop Album Turbulent Indigo Won
1995 Best Album Package Turbulent Indigo Won
2000 Best Female Pop Vocal Performance Both Sides, Now Nominated
2000 Best Traditional Pop Vocal Album Both Sides, Now Won
2002 Lifetime Achievement Award Won
2007 Album of the Year River: The Joni Letters Won*
2007 Best Pop Instrumental Performance “One Week Last Summer” Won
2016 Best Album Notes Love Has Many Faces: A Quartet, a Ballet, Waiting to Be Danced Won

Ηλίας Πελέκης

November 7th, 2017

No Comments

Comments are closed.