Σαν Σήμερα

6 Ιουλίου 1957

6 Ιουλίου 1957

Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου του 1957, ο John Lennon συναντιέται για πρώτη φορά με τον Paul McCartney, σε μια εκδήλωση της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Woolton, του Liverpool. Η συνάντηση αυτή, κάνει την 6η Ιουλίου του ’57 τόσο σημαντική για την ιστορία της σύγχρονης μουσικής.

Η εκδήλωση ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για την ήσυχη περιοχή του Liverpool. Εκτός από τη μουσική, περιλάμβανε πάγκους με γλυκά και χειροτεχνίες, παιχνίδια στεφάνης hoop-la, επιδείξεις των σκυλιών της Αστυνομίας και την παραδοσιακή στέψη της Βασίλισσας των Ρόδων. Στην εκδήλωση, θα εμφανίζονταν οι Band Of The Cheshire Yeomanry, George Edwards Band και το συγκρότημα The Quarry Men, που αποτελούταν από τους John Lennon (φωνητικά, κιθάρα), Eric Griffiths (κιθάρα), Colin Hanton (τύμπανα),  Rod Davies (banjo), Pete Shotton (washboard) και Len Garry (tea chest bass). Η μπάντα που θα θα έπαιζε σε μια μικρή σκηνή πίσω από την εκκλησία, έφτασε στον χώρο μεταφερόμενη στην καρότσα ενός φορτηγού.

Καθώς το συγκρότημα έστηνε το εξοπλισμό του και ετοιμαζόταν για τον Μεγάλο Χορό της βραδιάς, ο Ivan Vaughan που κατά καιρούς έπαιζε tea chest bass στους  Quarry Men, σύστησε στην μπάντα έναν φίλο και συμμαθητή του, τον δεκαπεντάχρονο Paul McCartney. Οι Lennon και McCartney μίλησαν για λίγη ώρα και έπειτα ο McCartney έδειξε στον Lennon πώς να κουρδίζει την κιθάρα του. Ο McCartney θέλοντας να εντυπωσιάσει τον Lennon, τραγούδησε το Twenty Flight Rock του Eddie Cochran και το Be-Bop-A-Lula του Gene Vincent και ένα μείγμα τραγουδιών του Little Richard. Ο Lennon εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του Paul να τραγουδά τόσο καλά τραγούδια που οι Quarry Men έπρεπε να δουλέψουν πολύ για να τα παίξουν. Ο McCartney έπαιξε και στο πιάνο της εκκλησίας το A Whole Lot Of Shakin’ του Jerry Lee Lewis.

Μετά το τέλος της εμφάνισης των Quarrymen, το συγκρότημα παρέα με τον Ivan Vaughan και McCartney πήγαν σε μια pub στο Woolton στην οποία και δεν μπόρεσαν να πιουν λόγω ηλικίας. Αργότερα, οι Lennon και Pete Shotton συζήτησαν το ενδεχόμενο να προτείνουν στον McCartney να συμμετέχει στην μπάντα. Κάτι που αποτελούσε δίλημμα για τον Lennon, καθώς ο McCartney λόγω του ταλέντου του θα μπορούσε να ηγηθεί στο συγκρότημα. Τελικά, αποφάσισαν πως ο McCartney θα ήταν ένα σπουδαίο «περιουσιακό στοιχείο» για την μπάντα και δύο εβδομάδες αργότερα τον προσκάλεσαν να συμμετέχει. Ο McCartney δέχτηκε και η πορεία πια ήταν προδιαγεγραμμένη και λίγο έως πολύ γνωστή ….

* Η συγκεκριμένη εμφάνιση των The Quarrymen ηχογραφήθηκε από το φορητό του κασετόφωνο  του Bob Molyneux που βρισκόταν στο ακροατήριο. Το 1994, η κασέτα αυτή που περιείχε τις εκτελέσεις του συγκροτήματος στο Puttin’ On The Style του Lonnie Donegan και του Let’s Play House του Elvis Presley’s Baby, ανακαλύφθηκε από έναν πρώην αστυνομικό και πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 78000 λιρών.

Ηλίας Πελέκης

July 6th, 2020

No Comments

Comments are closed.