Σαν Σήμερα

4 Ιουλίου 2003

4 Ιουλίου 2003

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου του 2003, φεύγει από κοντά μας σε ηλικία 58 ετών ο Αμερικανός soul/funk τραγουδιστής και τραγουδοποιός Barry White (Barrence Eugene Carter). Ο Barry White, άφησε την τελευταία του πνοή στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια αντιμετωπίζοντας πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας λόγω του διαβήτη, ενώ περίπου ένα μήνα νωρίτερα, είχε υποστεί έμφραγμα με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο Barry, γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1944 στο Galveston του Τέξας και μεγάλωσε σε γειτονιές υψηλής εγκληματικότητας στο κεντρικό Λος Άντζελες, όπου συνήθιζε να ακούει κλασική μουσική από την συλλογή δίσκων της μητέρας του και να παίζει πιάνο από μικρή ηλικία.  Ο  αδελφός του σκοτώνεται σε σύγκρουση με αντίπαλη συμμορία και ο ίδιος ο Barry πηγαίνει φυλακή σε ηλικία 17 χρονών, για κλοπή ελαστικών ενός αυτοκινήτου. Εκεί,  άκουγε στο ραδιόφωνο το τραγούδι του Elvis “It’s Now or Never”, εμπειρία που αργότερα θα άλλαζε τη ζωή του.

Μετά την αποφυλάκισή του ξεκινά την μουσική του καριέρα κατά την δεκαετία του 60, με διάφορα μουσικά group, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με την παραγωγή δίσκων. Ο μουσικός παραγωγός Bob Keane τον ανακαλύπτει το 1965 και η καριέρα του εκτινάσσεται. Το 1972 δημιουργεί ένα εκπληκτικό γυναικείο φωνητικό τρίο αποτελούμενο από την μέλλουσα γυναίκα του, την αδελφή της και την ξαδέλφη τους, τους Love Unlimited. Τότε με το From A Girl’s Point of View We Give to You… Love Unlimited, γίνεται η αρχή των χρυσών και πλατινένιων άλμπουμ.

Κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “I’ve Got So Much to Give”, ο οποίος γίνεται χρυσός. Έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφορεί τον δίσκο “Can’t Get Enough”. Συνεχίζει να κυκλοφορεί νέους δίσκους κάθε χρόνο. Το τραγούδι “You’re the First, the Last, My Everything”, γίνεται μεγάλη επιτυχία το 1974. Το 1975 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Just Another Way to Say I Love You”, από το οποίο ξεχωρίζει το τραγούδι  “What Am I Gonna Do with You”. Οι επιτυχίες για τον Barry συνεχίζονται και το 1976, όπου κυκλοφορεί ένα ακόμα άλμπουμ το οποίο έχει τον τίτλο “Let the Music Play” και περιέχει το ομώνυμο single που ξεχώρισε αμέσως! Το 1977, κυκλοφορεί τον δίσκο ‘’Barry White Sings for Someone You Love’’ και τα επόμενα χρόνια εξακολουθεί να κυκλοφορεί άλμπουμ σχεδόν κάθε χρόνο.

Μετά το 1977, ακολουθούν τα άλμπουμ : “The Man” (1978), “The Message Is Love” (1979), “Sheet Music” (1980), “Beware!” (1981), “Change” (1982) και “Dedicated” (1983). Στα τέλη του 1983 αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα από την δισκογραφία και για 4 χρόνια δεν κυκλοφορεί κανένα δίσκο. Επιστρέφει δυναμικά το 1987 με την κυκλοφορία του δίσκου “The Right Night & Barry White”. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφορεί το άλμπουμ “The Man Is Back!”. Το 1991 κυκλοφορεί έναν ακόμα δίσκο με τίτλο “Put Me in Your Mix”. Απέχει 3 χρόνια από την δισκογραφία και επανέρχεται το 1994 με τον δίσκο “The Icon Is Love”. Κυκλοφορεί τον τελευταίο δίσκο του το 1999 με τίτλο “Staying Power” που έγινε αμέσως χρυσός !

Κατά το 1995 είναι υπέρβαρος και εισάγεται σε νοσοκομείο με πρόβλημα υψηλής πίεσης. Το 1999 αναγκάζεται να ακυρώσει περιοδείες του, λόγω εξάντλησης και, τελικά, το 2002 μεταφέρεται στο νοσοκομείο με νεφρική ανεπάρκεια λόγω των προβλημάτων διαβήτη. Τελικά, το 2003, σε ηλικία 58 αφήνει την τελευταία του πνοή στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους εμπορικά soul καλλιτέχνες, με τις πωλήσεις των άλμπουμ του να ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του: “I’m Gonna Love You Just a Little More Baby”, “Never, Never Gonna Give You Up”, “Can’t Get Enough of Your Love, Babe”, “You’re the First, the Last, My Everything”, “You See the Trouble with Me” κ.α.

Νικητής τρεις φορές των μουσικών βραβείων Grammy, με την καριέρα του να φτάνει στο απόγειο στα μέσα του 1970 μαζί με την πασίγνωστη ορχήστρα του, την “The Love Unlimited Orchestra. Κατά την διάρκεια της καριέρας του έφθασε τα 106 χρυσά άλμπουμ εκ των οποίων τα 40 έγιναν πλατινένια. Το 2004 κατέκτησε μια θέση στο Dance Music Hall of Fame, ενώ το 2013 απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

Ηλίας Πελέκης

July 2nd, 2020

No Comments

Comments are closed.