Σαν Σήμερα

1 Ιουλίου 1979

1 Ιουλίου 1979

Σαν σήμερα, 1 Ιουλίου του 1979, η εταιρεία Sony παρουσιάζει στην αγορά την πρώτη φορητή συσκευή αναπαραγωγής κασέτας/ήχου το Walkman.

Το Walkman, άλλαξε τις συνήθειες στην ακρόαση μουσικής, καθώς επέτρεπε στον «ακροατή» να ακούει την αγαπημένη του μουσική εν κινήσει, δίνοντας του την δυνατότητα να ακούει μουσική την ώρα που περπατάει για να πάει στη δουλειά του, ενώ τρέχει ή την ώρα που κάνει γυμναστική κ.ο.κ., γεγονός που του έδινε μια αίσθηση ιδιωτικότητας και «έντυνε» την καθημερινότητά του με μουσική.

Το Walkman, επινοήθηκε από τον συνιδρυτή της ιαπωνικής εταιρείας Sony, Masaru Ibuka και κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς Nobutoshi Kiraha και Kozo Osohne το 1979. Ο Ibuka ήταν λάτρης της όπερας και της κλασικής μουσικής και του άρεσε ιδιαίτερα να ακούει τα αγαπημένα του κομμάτια ενώ ταξίδευε, κάτι το οποίο έκανε συχνά και για πολλές ώρες, λόγω της δουλειάς του. Χρησιμοποιούσε τη φορητή συσκευή «TC-D5», που είχε κυκλοφορήσει απ’ τη Sony to 1978. Το TC-D5, μπορούσε να παίζει μουσική από κασέτες και να ηχογραφεί, αλλά είχε ένα σημαντικό ελάττωμα. Αν και χαρακτηριζόταν «φορητό», στην πραγματικότητα το μέγεθός του δεν διευκόλυνε τις μετακινήσεις. Ήταν εξαιρετικά ακριβό και είχε πουλήσει ελάχιστα αντίτυπα, κυρίως σε δημοσιογράφους, που το χρησιμοποιούσαν καθαρά για επαγγελματικούς σκοπούς.

Κάπως έτσι ο Masaru Ibuka, ζήτησε από τους υπαλλήλους του στη Sony, να δημιουργήσουν μία μικρότερη, ελαφρύτερη και φθηνότερη συσκευή, που θα απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και θα ικανοποιούσε ανθρώπους, που όπως και αυτός ήθελαν να ακούν τη μουσική τους ανά πάσα στιγμή. Οι μηχανικοί αφαίρεσαν τη δυνατότητα ηχογράφησης και άφησαν μόνο το τμήμα που αναπαρήγαγε μουσική και προέκυψε το «TPS-L2», που στην πορεία θα γινόταν γνωστό ως «Walkman».

Το Walkman, βγήκε στα ράφια των καταστημάτων την 1η Ιουλίου του 1979 και μέσα σε λίγες βδομάδες είχε ξεπουλήσει. Το τμήμα marketing της Sony είχε ξεκινήσει μία διαφημιστική καμπάνια που θα άφηνε ιστορία. Έδωσε τις συσκευές σε διάφορους υπαλλήλους της, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους και στα τρένα, ακούγοντας μουσική και συζητούσαν με περαστικούς για το νέο προϊόν της Sony. Οι δημοσιογράφοι δυσκόλεψαν λίγο το έργο τους, καθώς διατήρησαν πολύ αρνητική στάση απέναντι στο Walkman, αλλά στο τέλος ακόμα και αυτοί άλλαξαν στάση.

Τον Ιούνιο του 1980, το Walkman έφτασε στην Αμερική και η φήμη του απογειώθηκε. Το 1983, οι κασέτες πέρασαν για πρώτη φορά σε πωλήσεις τους δίσκους βινυλίου. Το 1986, μετρήσεις έδειξαν ότι λόγω του walkman, είχαν αυξηθεί κατά 30% το ποσοστό των ανθρώπων που περπατούσαν ή έτρεχαν για ευχαρίστηση. Μέσα σε δέκα χρόνια, η λέξη walkman είχε μπει στα λεξικά δεκάδων χωρών και είχε γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα παγκοσμίως.

Τα Χριστούγεννα οι πιτσιρικάδες ζητούσαν από τον Άγιο Βασίλη να τους φέρει ένα walkman, καθώς δεν ήταν και πολύ φθηνό για να το αγοράσουν όποτε το ήθελαν. Τα ακουστικά έγιναν φετίχ και για τα κορίτσια ήταν και καλή στέκα για τα μαλλιά. Μόνο οι γονείς δεν ενθουσιάστηκαν: «βγάλε αυτό το διάολο από το κεφάλι σου να πούμε καμιά κουβέντα», ήταν η μόνιμη γκρίνια.

Στα επόμενα 30 χρόνια, θα πουληθούν πάνω από 385 εκατομμύρια Walkmans και μπορεί το Walkman και ο διάδοχός του, το Discman, να «πέθαναν» με τη ψηφιοποίηση της μουσικής και να αντικαταστάθηκαν από τα ipod και τα smart phones, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Καθώς ήταν η πρώτη συσκευή που επέτρεψε στον κόσμο να ακούει μουσική όπου και όποτε ήθελε. Έφερε την επανάσταση όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής. Και αν οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία του, δώστε τους να κουβαλήσουν ένα κασετόφωνο στον ώμο για να αντιληφθούν τη διαφορά….

* Ο δρόμος του Walkman προς την κορυφή δεν ήταν χωρίς εμπόδια.

Ο Γερμανός εφευρέτης Andreas Pavel υποστήριξε ότι το walkman ήταν δική του εφεύρεση, την οποία κατοχύρωσε το 1972 στην Ιταλία και το 1978 στη Γερμανία και την Ιαπωνία. Είχε κατασκευάσει κι αυτός μία φορητή συσκευή σαν το walkman, την οποία είχε ονομάσει «Stereobelt». Ο Pavel έκανε μήνυση στη Sony και η δικαστική μάχη διήρκεσε σχεδόν 23 χρόνια. Η Sony δέχτηκε να αποζημιώσει τον Pavel, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξαναέκανε μήνυση εναντίον της εταιρείας.

Ηλίας Πελέκης

July 2nd, 2020

No Comments

Comments are closed.